Donație de echipament tehnic din Carolina de Nord pentru Biblioteca Științifică Medicală și alte 8 biblioteci din țară
- vizualizări: 1562
Biblioteca Științifică Medicală a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova de rând cu alte 8 biblioteci din țară a primit un lot de echipament tehnic din partea organizației Wilmington East Rotary Club din orașul Wilmington, statul Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii (SUA). Donația pentru bibliotecile beneficiare, care a inclus un notebook și sistem de operare licențiat, o imprimantă multifuncțională și consumabile pentru aceasta (toner, cartușe și hârtie A4), a fost oferită în data de 28 aprilie curent, în cadrul unui eveniment organizat de universitatea noastră ‒ coordonator național al proiectului, la Centrul Sociocultural Universitar.
Rectorul USMF „Nicolae Testemiţanu”, profesorul Emil Ceban, a inaugurat evenimentul festiv, prezentând succint istoricul de 24 de ani a Parteneriatului bilateral, inclusiv proiectele de cooperare între instituțiile din statul Carolina de Nord și Universitate în domeniul educației medicale, stomatologiei, farmaciei, bibliotecilor medicale și nursingului.
„În ultimii ani, bibliotecile universitare și-au consolidat eforturile în scopul constituirii catalogului electronic partajat, creării repozitoriilor instituționale, dezvoltării bibliotecilor electronice prin digitizarea colecțiilor, cu scopul asigurării accesului deschis la informație, valorificării și conservării resurselor documentare, sporirii vizibilității publicațiilor științifice și dezvoltării culturii informației a utilizatorilor, în conformitate cu cerințele actuale. Cu siguranță, echipamentul donat va spori calitatea serviciilor prestate de biblioteci, care au un impact direct asupra procesului educațional, științific și a activității practice și, nu în ultimul rând, asupra sănătății și calității vieții oamenilor din Republica Moldova”, a afirmat rectorul.
Excelența Sa dl Kent D. Logsdon, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al SUA în Republica Moldova, a vorbit despre potențialul și durabilitatea cooperării bilaterale în susținerea universităților și bibliotecilor, crearea de noi oportunități pentru studenții din țara noastră, dar și despre rolul bibliotecilor în societatea contemporană. „În prezent bibliotecile s-au transformat în instituții polivalente, pentru interacțiune și dezvoltarea competențelor sociale, cognitive și emoționale, cu un aport major în dezvoltarea informațională a comunității, care atrag tot mai mulți membri, rolul lor fiind extrem de important pentru obținerea succesului într-o societate globalizată. Acesta este doar un element al parteneriatului nostru cu oamenii și autoritățile din Republica Moldova. Suntem deschiși să abordăm provocările imediate și să contribuim la construirea unui viitor democratic, prosper și sigur pentru Moldova”, a accentuat ambasadorul SUA.
Un rol esențial în dezvoltarea continuă a parteneriatului bilateral îl are Elaine Marshall, secretarul de stat al Carolinei de Nord, care a constatat că „proiectul dat ilustrează relația puternică între cele două state, iar astăzi, după 3 ani de dificultăți, acesta și-a găsit finalitatea. Echiparea acestor biblioteci este esențială pentru dezvoltarea profesiei de medic și pentru acordarea asistenței medicale comunitare, activitatea dată constituind o piatră de temelie pentru viitor”. În opinia Domniei Sale, USMF „Nicolae Testemițanu” are un rol cheie în colaborarea cu bibliotecile în cadrul parteneriatului cu Carolina de Nord, această cooperare fructuoasă devenind un model și pentru alte state.
Potrivit lui Scott Rebein, președinte al Wilmington East Rotary Club, organizația pe care o reprezintă susține Moldova de peste 17 ani, iar donația de echipamente pentru biblioteci este o onoare pentru echipa sa, demonstrând continuitatea sprijinului oferit țării noastre.
Donna Flake, coordonatoarea parteneriatului interbibliotecar între Carolina de Nord și Republica Moldova, și-a exprimat entuziasmul vizavi de relațiile durabile de prietenie stabilite între reprezentanții celor două țări și a mulțumit tuturor participanților care au contribuit la realizarea acest proiect. Totodată, ea a remarcat cu mândrie că a reușit personal să viziteze majoritatea bibliotecilor, asigurându-și partenerii-bibliotecari că va păstra mereu o atitudine plină de grijă și afecțiune în relațiile de colaborare bilaterală.
În calitate de președinte al Fondului Mondial pentru Copii din Moldova (Moldova World Children's Fund), Ray West, a adresat un mesaj de felicitare și gratitudine partenerilor din Republica Moldova și Carolina de Nord, în special reprezentanților USMF „Nicolae Testemiţanu”, pentru profesionalismul și responsabilitatea lor, care au o misiune principală în cadrul cooperării bilaterale. Ray West a subliniat faptul că accesul la informații este vital în societatea modernă și și-a exprimat încrederea că acest echipament va fi utilizat cu succes în activitatea bibliotecilor și în suportul beneficiarilor de studii.
La rândul său, Irina Rusanovschi, președinte al Centrului Internațional de Cooperare și Dezvoltare (CICD) „Phoenix”, a mulțumit partenerilor americani pentru suportul acordat în cadrul Parteneriatului interbibliotecar de care se bucură mai multe biblioteci universitare și școlare, care și-au îmbogățit colecția cu numeroase cărți în limba engleză.
În numele tuturor instituțiilor beneficiare, rectorul Universității Tehnice din Moldova, profesorul Viorel Bostan, a adresat mulțumiri tuturor partenerilor statului Carolina de Nord pentru inițierea și dezvoltarea acestui proiect care va ajuta bibliotecile să treacă într-o nouă etapă de dezvoltare a cunoașterii ‒ cea digitală”. Totodată, și-a exprimat recunoștința față de administrația USMF „Nicolae Testemiţanu” pentru că și-a asumat rolul de ambasador în stabilirea relațiilor de colaborare cu statul Carolina de Nord.
În final, rectorul Emil Ceban, care a moderat evenimentul, a adresat mulțumiri cordiale secretarului de stat al Carolinei de Nord, coordonatoarei parteneriatului interbibliotecar ‒ Donna Flake, reprezentanților Wilmington East Rotary Club pentru donația oferită, Fondului Mondial pentru Copii din Moldova, Ambasadei SUA în țara noastră și CICD „Phoenix” pentru susținerea acestei inițiative.
Beneficiare ale proiectului dat sunt bibliotecile: USMF „Nicolae Testemiţanu”, Universității de Stat din Moldova, UTM, inclusiv filiala acesteia de la facultățile de Științe Agricole și Silvice ale Mediului și de la Medicină Veterinară, Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, Universității de Stat din Comrat, Colegiului de Medicină din Ungheni și Colegiului de Medicină din Cahul.
Proiectul a fost realizat cu suportul Parteneriatului interbibliotecar Carolina de Nord - Republica Moldova, Parteneriatului Bilateral între statul Carolina de Nord și Republica Moldova, Fondul Mondial pentru Copii din Moldova, Ambasada SUA în Moldova și CICD „Phoenix”.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii